Sevärdheter i Landskrona

Landskrona bjuder på en del fascinerande och intressanta museer. Som en av Sveriges kolonitätaste städer har Landskrona naturligtvis ett kolonimuseum(Rothoffska kolonin).

Landskrona bjuder på en del fascinerande och intressanta museer. Som en av Sveriges kolonitätaste städer har Landskrona naturligtvis ett kolonimuseum (Rothoffska kolonin). Den händelserika historian av staden som en gång i tiden var dansk kan man följa på Landskrona museum mitt i stan. En kort båttur till den vackra ön Ven och man befinner sig vid den världsberömde danske astronomens Tycho Brahes observatorium Stjärneborg som idag på området runt omkring innehåller museum och utställningar.Landskrona är känd för sina parker. Området kring citadellet
är delvist ett gammalt, blomsterpraktigt kolonimråde. Där, i Slottsparken står spännande konstverk skapade utav parkens 120-åriga almar. I Karlslundsparken i sin tur finns det ett mini-djurpark tillsammans med lekpark, kafé och butik.


Lämnar man staden för att ge sig ut på slättar och backar runt t ex Glumslöv och Rönneberga för att beundra den fantastiska utsikten över Sundet ändå fram till Köpenhamn, bör man också ta en titt på Örenäs slottoch Ålabodarna i dess närhet. Borstahusen, ett gammalt fiskeläget med bevarade s.k. "stejlabackar" och gatt mellan husen är ett annat populärt ställe, så väl bland Landskronabor som bland sommargäster. Här finns badstränder, stugby och camping samt golfbanor.


CitadelletDet magnifika Citadellet från 1543 eller möjligtvis 1549 är så intimt förknippat med Landskronas historia att utan ett citadell hade det kanske inte funnits något Landskrona. Citadellet var från början en dansk försvarsborg mot svenskarna, men efterhand som krigartekniken utvecklades blev det alltmer omodernt. Citadellet gjordes senare, 1827, om till fängelse. Man kan fortfarande bli fängslad, men nu av det magnifika militära byggnadsverket. Slottet har i dag guidningar och ordnar allehanda aktiviteter. Här finns verkligen mycket spännande att uppleva för både stora och små. En magnifik vallgrav och ringmur inramar detta fantasieggande citadell. I Citadellet har man varje år julmarknad och en medeltidsmarknad.


Tycho Brahe museet


På Ven, denna pärla i Öresund, finns ett av Sveriges mest fascinerande museer. Det är området från den världsberömde danske astronomens Tycho BrahesUraniborg, vilket idag är helt bedårande rekonstruerad renässansträdgård med växter som har sitt ursprung från 1500-talet. På den stora anläggningen finns ett underjordiskt observatorium,Stjärneborg, samt det nya museet som är inrymt i f. d. Allhelgonakyrkan och ligger i omedelbar anslutning till Uraniborgsområdet. Här finns modeller, bilder och arkeologiska fynd från området. Två av Tycho Brahes ursprungliga instrument kan beskådas här, det är den stora strålkvadranten och den astronomiska sextanten. Båda instrumenten är varsamt renoverade av tjeckiska hantverkare. Museet på Ven har vunnit internationellt gehör och nominerades 2007 till det prestigefyllda priset ”European Museum of the Year Award”.
Öppettider

Från 12 april (2008) till 1 oktober har museet öppet från klockan 10.00 till 16.00 med undantag av perioden mellan 26 juni och 20 augusti då man har öppet två timmar längre d.v.s. till kl. 18.00. Under oktobermånad har man helgöppet mellan 10:00 och 16:00. Förbokade grupper kan besöka museet året runt.


Örenäs SlottSkåne har många slott och herresäten. Ett av de yngsta med en vacker intagande utsikt över Öresund är Örenäs slott. Detta lilla pittoreska slott i barockstil omges av en ljuvlig inbjudande park som följsamt följer det böljande landskapet ner mot den brusande strandkanten vid Öresund. I slottet finns restaurang och hotellverksamhet. Att åka hit och njuta av den underbara naturen som omger slottet är bara det en upplevelse. Under andra världskriget inkvarterades danska och estniska flyktingar här. Tacksamma för att få en fristad i det neutrala Sverige dekorerade de väggarna i källarvalven och dessa målningar finns idag bevarade.
På gångavstånd från Örenäs slott ligger den gamla pittoreska fiskebyn Alabodarna där den skånska diktaren Gabriel Jönssons föddes.


Landskrona museum


I en stor och pampig 250-årig militärkasern mitt i staden vid rådhustorget ligger Landskrona museum. Här kan man ta del av stadens spännande historia och utveckling samt några av de berömda personer som haft anknytning till Landskrona, bl.a. Selma Lagerlöf och flygarpionjären Enoch Thulin. I en särskild avdelning kallad Minnesbanken - museets faktabank – får man reda på det mesta om Landskrona.
Ett besök hit, som är gratis, gör Landskrona väldigt intressant innan man ger sig ut på upptäcktsfärd i staden. I museet visas också andra intressanta utställningar. Öppet varje dag kl.12.00 - 17.00. Fri entré.


Ålabodarna


Bara 13 km norr om Landskrona ligger Ålabodarna, en genuin gammal fiskeby med underbart läge vid Öresund. Den trevliga gästhamnen har en mysig atmosfär och nere vid hamnen finner man grillplatser, boulebana, lekplats, kiosk och restaurang. För den båtburne finns fullservice med duschar, bad, wc mm.I Ålabodarna föddes den 1 juli 1892 den skånska diktaren Gabriel Jönssons vilken bodde här som barn. Ett av hans mest uppskattade verk är den tonsatta dikten ”Flicka från Backafall” vilken räknas inte bara till den skånska men även svenska sångskatten. Vem vet om han redan i tidiga år, då Gabriel Jönsson tittade ut över Öresund och såg Ven ligga där majestätiskt framför sig, omedvetet fick inspiration redan då till sången som just handlar om en flicka från Ven!